• Úvod
  • Články
  • Psyché
  • Propojení těla a duše: Dosažení harmonie mezi materiálním a transcendentním životem

Propojení těla a duše: Dosažení harmonie mezi materiálním a transcendentním životem

Pro naše zdraví je klíčové věnovat pozornost nejen fyzické stránce, ale také té transcendentální (aspekty našeho bytí, které přesahují čistě fyzickou a materiální rovinu existence), protože tělo a duše jsou neoddělitelné součásti naší existence. Zatímco péče o fyzično, jako je zdravá strava, pohyb a spánek, zajišťuje správné fungování našeho těla, bez naplnění duševních a duchovních potřeb může nastat vnitřní prázdnota, úzkost nebo deprese. Transcendentální stránka života – hledání smyslu, lásky, umění či spirituality – nám poskytuje hlubší emocionální a psychickou rovnováhu. Ignorování této lidské roviny může vést k pocitu vyhoření, chronickému stresu nebo pocitu, že našemu životu chybí smysl, což negativně ovlivňuje i na naše fyzické zdraví. Harmonie mezi tělem a duší je proto nezbytná pro celkovou pohodu a dlouhodobé zdraví.




Každý z nás byl obdarován dvěma základními sílami, které nás vedou životem – nazvěme tyto síly materiálním a transcendentním hlasem. Oba tyto hlasy k nám neustále promlouvají a formují naše rozhodnutí i směr, kterým se ubírají naše životy. Na jedné straně je to hlas přežití (to je ten materiální), který nás nutí zajistit si základní potřeby, jako je jídlo, pití, spánek a sociální vztahy. Na druhé straně je tu hlas transcendentní (hlas naší duše), který hledá hlubší smysl života, touží po účelu a vyšší poslání.



poznámka:


V našem mozku lze najít zajímavou paralelu mezi materiální a transcendentální stránkou života v kontextu levé a pravé hemisféry. Levá hemisféra je často spojována s logikou, analýzou a praktickým myšlením, tedy se schopnostmi, které nám pomáhají zvládat každodenní materiální potřeby, jako je práce, plánování nebo řešení problémů. Na druhé straně pravá hemisféra reprezentuje kreativitu, intuici a vnímání celku – oblasti, které více souvisejí s transcendentálními aspekty života, jako je umění, spiritualita, empatie a propojení s vyššími principy. Zatímco materiální stránka (levá hemisféra) nám pomáhá přežít a fungovat v hmotném světě, ta transcendentální (pravá hemisféra) nás spojuje s hlubším smyslem a krásou existence. Abychom dosáhli celkové harmonie a zdraví, je důležité nalézt rovnováhu mezi těmito dvěma světy, stejně jako je zásadní spolupráce obou hemisfér v našem mozku.



Hlas přežití: Materiální stránka našeho života


Materiální svět a jeho potřeby nás zaměstnávají většinu času. Musíme se postarat o své tělo, zabezpečit si živobytí, zvládat každodenní povinnosti a řešit vztahy. Mnoho z těchto činností je nezbytných pro naše přežití a vytváří základ našeho fyzického bytí.

Někdy se však stane, že se soustředíme příliš na materiální stránku života. Věnujeme čas pouze práci, zabezpečení finanční stability nebo fyzickým potřebám, což nás může vyčerpat a způsobit, že začneme postrádat hlubší smysl. Přežití je důležité, ale pokud se z něj stane naše jediná priorita, může nám začít chybět něco podstatného – spojení s naším vnitřním já a transcendentními hodnotami.



Hlas transcendentní: Touha po smyslu a naplnění


Transcendentní hlas je ten, který v nás vyvolává touhu po něčem vyšším, než je pouhé přežití. Tento hlas může mít mnoho podob – může se projevovat skrze lásku, umění, víru, spiritualitu, hudbu, nebo touhu cestovat a objevovat nové světy (nepleťme si prosím pojem cestování – objevování s dnešním masovým turismem, který s naplněním duše nemá pranic společného). Je to hlas, který nás tlačí k hledání vyššího smyslu, něčeho, co přesahuje běžný materiální svět. Tento hlas nám připomíná, že jsme víc než jen těla. Jsme také duše, která touží po naplnění a spojení s něčím hlubším. Často však tento hlas potlačujeme ve prospěch každodenních starostí. Čas na transcendenci si rezervujeme většinou jen o víkendech nebo o dovolené, ale to bohužel nestačí.


Maslowova pyramida potřeb


Maslowova pyramid představuje hierarchii lidských potřeb, která začíná základními fyziologickými potřebami a postupně přechází k potřebám vyšším, jako jsou potřeba seberealizace a duchovního naplnění. V našem kontextu o spojení materiálního a transcendentního života člověka tato pyramida ukazuje, jak jsou naše základní potřeby, jako je jídlo, bezpečí a sociální interakce, nezbytné pro to, abychom mohli usilovat o vyšší cíle, jako je osobní růst a duchovní rozvoj. Materiální život, ačkoli důležitý, je tak pouze výchozím bodem, který umožňuje jednotlivcům prozkoumávat hlubší dimenze existence a hledat smysl, naplnění a spojení s něčím větším, než jsou oni sami. Tímto způsobem se Maslowova pyramida stává mostem mezi každodenními potřebami a transcendencí, což nás vyzývá k tomu, abychom nezapomínali na rovnováhu mezi těmito dvěma aspekty našeho života.

Člověk jako most mezi Zemí a Bohy


Člověk jako transcendentální bytost se odlišuje od ostatních tvorů nejen tím, že se zaměřuje na materiální aspekty přežití, ale také tím, že hledá smysl a spojení s vyššími principy. Jedním z charakteristických rysů lidské existence je naše jedinečná schopnost dívat se do nebes, což symbolizuje naše touhu po transcendenci a propojení s něčím větším, než je náš každodenní život. Na rozdíl od ostatních tvorů, kteří se většinou soustředí na přímé potřeby a přežití v materiálním světě, lidé mají tendenci vzhlížet k obloze a hledat v ní odpovědi na otázky týkající se smyslu, existence a našeho místa ve vesmíru. Tento pohled do nebes nás spojuje s myšlenkou, že jsme mostem mezi zemí a bohy, symbolizujícím spojení mezi hmotným světem a duchovním rozměrem. Naše schopnost vnímat transcendentní aspekty života nás činí jedinečnými a poskytuje nám hlubší pochopení a smysl, který přesahuje běžné materiální potřeby.


Spojení těla a duše: Jak dosáhnout rovnováhy


Největší výzvou je naučit se harmonicky propojit materiální a transcendentní část života. Žít tak, aby oba hlasy – hlas těla a hlas duše – mohly existovat vedle sebe, aniž by jeden převažoval nad druhým.

Moderní věda nám dnes stále více ukazuje, že zdánlivě rozdílné věci, jako je hmota a energie, jsou ve skutečnosti dvěma formami téže reality. Tento princip můžeme aplikovat i na naše životy. Fyzický svět a transcendentní svět nejsou oddělené dimenze, ale dvě strany jedné mince. Naše tělo i duše jsou neoddělitelnou součástí naší existence, a pokud se naučíme obě tyto části integrovat, můžeme dosáhnout hlubší spokojenosti. 

Náš materiální hlas si můžete představit jako vítr, který působí na hořící plamen svíčky, pokud je vítr příliš silný, plamen brzy zhasne, stejně tak umí náš materiální hlas udusit naši duši a transcendentální přesah člověka.



Podobenství lidské bytosti a svíce


Představme si život jako svíci. Vosk symbolizuje materiálno – energii, zemi a potravu, která nám dává stabilitu a tvar. Bez této základní hmotné složky by naše tělo, stejně jako vosk svíce, nemohlo existovat. Knot, který je tenký a téměř neviditelný, představuje naše tělo – nositele života. Ale teprve ve chvíli, kdy je zapálen oheň, probudí se skutečná podstata svíce. Oheň a jeho plameny je obrazem naší duše, která vždy směřuje vzhůru k nebi stejně jako plameny ohně popírají gravitaci a neustále šlehají vzhůru k nebesům.

Když zapálíme svíci, knot nasává vosk a ten dodává energii plamenu. Plamen, který hoří, představuje naše propojení mezi tělesným a duchovním světem, mezi materiálním životem a transcendentními aspekty naší existence. Světlo, které plamen vydává, je symbolem naší životní energie, jež pramení z této rovnováhy.

Pokud by knot neplnil svou funkci, plamen by zhasl a svíce by zůstala temná, nevyužitá. A pokud by chyběl vosk, knot by shořel příliš rychle a světlo by zhaslo. Stejně tak i my potřebujeme rovnováhu mezi fyzickými a duchovními potřebami. Bez harmonie mezi tělem a duší nemůže naše životní energie proudit a dlouhodobě zářit.



Rovnováha mezi materiálnem a transcendencí je klíčem k harmonickému životu, podobně jako plamen svíčky, který pulzuje a tančí v jemných impulzech. Stejně jako plamen potřebuje čas, aby pomalu a vyrovnaně hořel, i my bychom měli střídavě věnovat pozornost jak materiálním, tak duchovním stránkám života. Příliš rychlé hoření vede k vyhoření – pokud se příliš zaměříme na jednu oblast, ať už fyzickou nebo transcendentní, riskujeme, že naše energie bude spotřebována neefektivně. Klíčem je nalézt rovnováhu, kdy každá část naší existence dostává svůj prostor, aby mohla přirozeně růst a zářit.



Existenciální krize a cesta k naplnění


Mnozí z nás se ocitají v momentě, kdy rutina materiálního života začne působit prázdnotu. Ať už máme práci, která nás zabezpečuje, nebo se nám daří naplňovat své každodenní povinnosti, můžeme se přistihnout, že nám chybí hlubší smysl. Tato prázdnota často vede k existenciální krizi – a my začneme hledat způsoby, jak toto vnitřní prázdno vyplnit.

Existují zdravé i nezdravé způsoby, jak tuto prázdnotu řešit. Zdravým přístupem může být hledání lásky, naplnění skrze vztahy, tvoření umění nebo hledání duchovní cesty. Na druhou stranu, nezdravé způsoby zahrnují únik do závislostí, nadměrné užívání alkoholu, drog, nebo se nechat pohltit materiálním světem a honit se za prchavým uspokojením.

Existenciální krize je chvílí, kdy člověk začne zpochybňovat smysl svého života, často se cítí ztracený a prázdný, i když navenek vše funguje. Tento stav je mnohdy výzvou k probuzení něčeho hlubšího – vlastní kreativity a svobodného sebevyjádření. Když se zaměříme na tvůrčí činnost, ať už jde o psaní, malování, hudbu nebo jiné formy vyjádření, otvíráme dveře k novým perspektivám a možnostem, které nám pomohou najít nové směřování. Kreativita nás osvobozuje, dává nám možnost být sami sebou a překonat úzkost z nejasné budoucnosti tím, že se naplno ponoříme do přítomného okamžiku. 



Jak dosáhnout sjednocení?


Spojení materiálního a transcendentního je klíčem k dosažení harmonie v životě. Je důležité věnovat čas nejen fyzickým potřebám, ale i těm duchovním. Tímto způsobem můžeme žít život, který nás naplňuje na všech úrovních – tělesně i duševně.

Když se naučíme vnímat oba hlasy a najdeme způsob, jak je harmonicky propojit, přestaneme být roztříštění a nalezneme vnitřní klid. Tento integrovaný přístup k životu nám umožní nejen přežít, ale skutečně žít – s hlubokým pocitem smyslu, naplnění a spokojenosti.



Závěrem


Podobenství o svíci a knotu nám připomíná, že tělo a duše jsou neoddělitelné součásti našeho bytí. Pokud se nám podaří najít rovnováhu mezi těmito dvěma stránkami, náš život bude zářit plnou silou. Naučme se naslouchat oběma hlasům – hlasu těla a hlasu duše – a vytvořme si život, ve kterém budou tyto dva světy harmonicky propojeny.

Pokud cítíte, že je čas probudit svou kreativitu a začít propojovat materiální a transcendentní stránku života, jsem zde, abych vám pomohl na této cestě. Jako transformační kouč se zaměřuji na objevování vašeho tvůrčího potenciálu a originality. Společně můžeme najít způsoby, jak přinést do vašeho života více smyslu a radosti tím, že najdete rovnováhu mezi tělesnými a duchovními potřebami. Neváhejte se na mě obrátit, pokud chcete posunout svůj život na vyšší úroveň a zažít skutečnou harmonii mezi tělem a duší.



AUTOR ČLÁNKU


Mgr. DAVID ČECH

Terapeut a transformativní kouč


POZNÁMKA

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.​


ODKAZY 

Převzaté obrázky byly graficky upraveny pro potřeby tohoto webu. Infografiky a kreslené obrázky podléhají autorským právům.