Praktické informace k potravním doplňkům

Jednou z nejdiskutovanějších otázek v naší poradně je potřeby užívání potravních doplňků. Živiny včetně vitaminů, minerálů a stopových prvků bychom měli primárně získávat z kvalitní a přirozené stravy a po doplňcích stravy sahat, pokud se nám těchto živin ze stravy nedostává. Otázka „zdravé“ stravy by vydala na několik článků, každý z nás má na zdravé stravování svůj osobní názor a postoj, ale pokud bych měl sestavit definici, namísto slova zdravá bych použil výraz přirozená a přidal bych přívlastky kvalitní, sezónní a lokální. Obecně tedy platí, že pokud z nějakého důvodu nemohu svému tělu dodat vše potřebné (třeba jako vitamín B12 u veganů) ve výživě, je dobré použít kvalitní doplňky stravy.


KDY SÁHNOUT PO DOPLŇCÍCH STRAVY?

Doplňování živin, vitaminů a minerálů by mělo být vždy cílené. Bezhlavé užívaní multivitaminových přípravků je pouze iluzí péče o zdraví a vždy je lepší používat konkrétní přípravky, popřípadě přípravky se správnými kombinacemi jednotlivých účinných složek.
Vždy je potřeba položit si otázku, proč daný doplněk stravy potřebuji a co od jeho užívání očekávám. Vodítkem mohou být vaše zdravotní obtíže jako např. snížená funkce štítné žlázy, bolesti kloubů, bolesti hlavy, chronické infekce apod. Každopádně doporučuji konzultovat užívání se zdravotním odborníkem (tím ale nemyslím zrovna lékárníky a lékaře, jelikož klasické vzdělání západní medicíny má v tomto hledisku velké mezery).
Vždy hledejte příčinu svých obtíží a nesnažte se jen zalepit příznaky (např. kofeinové tablety na dlouhodobou únavu nejsou tím pravým řešením). My v naší poradně používáme specifické testy, které nám pomáhají odhalit příčiny nemocí nebo deficitu některých z důležitých složek metabolismu.


JAK SE VYZNAT V NABÍDCE?


Pokud víme, co nás trápí, co nám chybí a jaká je příčina našich obtíží, můžeme přistoupit k výběru doplňků. Tady však nastává kámen úrazu, jelikož záplava informací, která se na trhu s doplňky vyskytuje společně s marketingovými algoritmy vás může snadno dostat na scestí.

Základní kritéria, na které bych se při výběru ohlížel jsou:

  • Vstřebatelnost
  • Čistota produktu 
  • Původ účinných složek


V dnešní době vstupují do hry další parametry jako je ekologická a etická stránka výroby doplňků.



VSTŘEBATELNOST


Tento parametr je skutečně nejdůležitější. Potravní doplněk může mít vysoký obsah účinné složky (například elementární hořčík ve sloučenině oxidu hořečnatého) avšak při nízké vstřebatelnosti (u této sloučeniny asi 4 %) vyhodíte vaše peníze doslova do záchodu. Vstřebatelnost se pohybuje od 3 do 99 % a hlavní roli hraje povaha chemická entity doplňku, typ doplňku a také tzv. „léková forma“ (roztok, tableta, tobolka, granulát apod.)


Níže uvedu několik typů, se kterými se můžete na trhu setkat.


  • LIPOZOMÁLNÍ FORMY

Velmi dobře vstřebatelné formy doplňků stravy, někteří výrobci udávají až 100 %. Lipozomy jsou dvouvrstvé vezikuly na bázi lipidů, které jsou v lidském těle schopny uzavřít a transportovat malé molekuly s nízkou rozpustností. Lipozom je tedy mikroskopický transportér, do kterého umístíte cestujícího, například vitamín C, a díky lipozomu se pasažér dostane do požadované, cílové stanice.

Nevýhodou je většinou vysoká cena a nestabilita některých přípravků a také často syntetická aditiva a stabilizátory. Existují bohužel obavy, že některé méně přísné standardy nebo praktiky vedou k tomu, že ne všechny látky jsou plně deklarovány.


  • ORGANICKÉ FORMY

U minerálů formy označované jako chelátové (organické formy) jsou mnohem lépe vstřebatelné než formy anorganické (magnesium bisglycinát versus magnesium oxid). Navíc organická část v molekule chelátu může nést další účinek prospěšný pro zdraví či metabolismus.

Speciální organickou formu jsou sloučeniny, kde je minerál (či jiná účinná látka) v chelátové formě vázán na dvě různé aminokyseliny, případně dvě organické kyseliny, které jsou schopné chelace (vázání). Tento komplex bývá svým tvarem připodobňován ke klepetům nebo kleštím (proto jeho název, který vychází z řeckého slova cheilos, tedy „klepeto“). Naše tělo aminokyseliny přirozeně velmi dobře vstřebává, a to pozitivně ovlivňuje i vstřebávání s nimi spojené minerální látky.



Příklady chelátových forem doplňků: bisglycinát, malát, orotát. 


Výhody chelátových forem:

  • Vysoká využitelnost a vstřebatelnost účinných složek
  • Přirozená a dobře stravitelná forma
  • Nedráždí sliznice zažívacího traktu
  • Chrání minerální látku před např. fytáty, vlákninou, taniny a fosfáty
  • Bez pachuti, bez nutnosti přidávat pomocné látky a konzervanty


  • ANORGANICKÉ FORMY

Anorganické formy potravních doplňků jsou ty, které obsahují minerály a prvky, které nejsou organického původu, jako jsou například oxidy, sulfáty nebo chloridy. Mezi nejčastěji používané anorganické doplňky patří například oxid zinečnatý, oxid hořečnatý, síran železnatý nebo chlorid sodný. Největší nevýhodou anorganických forem potravních doplňků je jejich nižší biologická dostupnost a absorpční schopnost ve srovnání s organickými formami, nevýhodou pak může být potenciální toxicita nebo nežádoucí vedlejší účinky při vyšších dávkách. 

  • KOLOIDNÍ FORMY

Koloidní formy doplňků stravy jsou výrobky, ve kterých jsou aktivní složky rozptýleny v kapalné fázi ve formě částic nazývaných koloidy. Koloidy jsou disperzní soustavy, ve kterých jsou mikroskopické částice rovnoměrně rozptýleny v nosné látkové fázi, což může být například voda nebo gel.

Existuje mnoho různých druhů koloidních doplňků stravy, ale často se používají zejména pro minerály a stopové prvky, jako je například koloidní stříbro, koloidní zinek nebo koloidní železo. Tyto koloidní formy mohou nabídnout několik potenciálních výhod:


  1. Zvýšená biologická dostupnost: Díky formě koloidů mohou být minerály lépe vstřebatelné do těla než v tradičních anorganických doplňcích.
  2. Lepší stabilita: Koloidní formy mohou být stabilnější v různých podmínkách, což může vést k delšímu trvanlivosti a účinnosti.
  3. Možnost lepší distribuce v těle: Koloidní formy mohou být snáze distribuovány v těle a dosahovat cílových míst, což může zvýšit jejich účinnost.

Nevýhodou může být obsah stabilizačních a konzervačních látek (benzoan sodný).


  • ŠUMIVÉ FORMY

​Jakékoliv šumivé nebo rozpustné formy pro dlouhodobé užívání nedoporučuji. Ve složení těchto přípravků najdete většinou vysoký obsah sodíku, umělá barviva, dochucovadla, umělá sladidla a další látky, které mohou vašemu zdraví uškodit (zatížení ledvin, dráždění žaludeční sliznice, zvýšené riziko karcinomů u aspartamu).  



  • TABLETY NEBO TOBOLKY?

Obě tyto formy představují nejoblíbenější perorální formy potravních doplňků. Ačkoliv mají podobný účel, najdeme zde několik zásadních rozdílů.

Tablety mají nespočet různých forem (obalené, neobalené, s pozvolným uvolňováním, s řízeným uvolňováním atd.) Mohou pojmout větší obsah účinné složky, působí většinou pomaleji než tobolky a některé se mohou v zažívacím traktu nerovnoměrně rozpadat. Nevýhodou je, že tablety obsahují spousty přídavných látek (plniva, pojiva, barviva, dochucovadla a sladidla u žvýkacích tablet), často se suspektními nežádoucími účinky.

Tobolky (kapsle) jsou vyráběny většinou ze želatiny (problém pro vegetariány a vegany) a k výrobě vegetariánských tobolek se používají deriváty celulózy (ta je tvořena ze struktur dřevin a rostlinných vláken, společně v kombinaci s vodou, methylem chloridu a propylenoxidu). Účinná látka se z tobolek většinou uvolní rychleji, nevýhodou je menší stabilita a citlivost na vlhkost.

Obecně bych si vybíral raději tobolkové formy, které ve většině případů nesou menší riziko zátěže pro organismus.


ČISTOTA U POTRAVNÍCH DOPLŇKŮ


Trh s potravními doplňky je obrovský a je těžké se vyznat v nepřeberném množství nabízených přípravků. U přípravků typu tablet nebo tobolek se většinou výroba neobejde bez přídavných látek jako jsou plnidla, protispékavé látky, maziva, stabilizátory, lepidla a dalšíc. Stejně jako u potravin i u potravních doplňků platí ostražitost při nákupu a doporučení na důkladné čtení složení. Pokud je seznam komponent pomocných příliš dlouhý a je vněm mnoho „Éček“, vězte že platíte peníze za drahý doplněk, který vašemu tělu téměř nic nepřináší.



CO VŠE MOHOU POTRAVNÍ DOPLŇKY OBSAHOVAT?


  • Plnidla

Ta jsou určena k doplnění kapsle nebo tablety a k vytvoření většího objemu. Plnidla patří do skupiny tzv. přídatných látek společně s protispékavými látkami, regulátory kyselosti, sladidly, barvivy a dalšími. U běžně vyráběných doplňků stravy tvoří přídatné látky až 97 % objemu každé tablety. Některé nové značky potravinových doplňků již přídatné látky neobsahují.

Některé z nejčastěji používaných plniv zahrnují látky jako je mikrokrystalická celulóza, maltodextrin, oxid křemičitý a stearát hořečnatý. Každé plnidlo má své vlastní charakteristiky a rizika. Například mikrokrystalická celulóza se obvykle používá jako plnivo, zahušťovadlo a stabilizátor, ale při nadměrném užívání může způsobit gastrointestinální problémy. Maltodextrin je další často používané plnidlo, které může mít vliv na hladinu cukru v krvi u lidí s diabetem.




  • Konzervační látky, dochucovadla

Konzervační látky jsou do potravin a doplňků stravy přidávány z různých důvodů. Mohou pomáhat prodloužit trvanlivost výrobku tím, že brání růstu mikrobům a plísním. Také mohou zvýrazňovat chuť, vůni a barvu potraviny. Nicméně, některé konzervanty mohou nést rizika pro zdraví, mohou vyvolat alergické reakce nebo mohou negativně narušovat hormonální rovnováhu nebo dráždit zažívací systém.

Sorbitol, manitol nebo xylitol (cukrové alkoholy) patří mezi nejčastěji používané látky u žvýkacích nebo v ústech rozpustných tablet. U některých lidí mohou způsobit zažívací potíže – průjem. Zažívací potíže může způsobit také zahušťovadlo a emulgátor karagenan. Některé studie naznačují, že konzumace potravin obsahujících karagenan může způsobovat záněty a trávicí problémy u některých jedinců. Také existují obavy ohledně možných karcinogenních účinků, zejména u vysokých dávek.

Pokud narazíte v doplňku stravy na látku maltodextrin, vězte, že jde o vysoce průmyslově zpracovaný produkt. Tato látka má několik funkcí: používá se jako zahušťovadlo, plnidlo nebo konzervační látka. Může způsobit prudké zvýšení hladiny glykemie, často vyvolává alergie a pochází z GMO zdrojů (je vyráběn z geneticky modifikované kukuřice).

Umělá barviva používaná v potravinových doplňcích jsou spojována s alergií, hyperaktivitou, poruchami učení, podrážděností a agresivitou. Umělé příchutě rovněž ukazují na průmyslové zpracování.

Aspartam je syntetické sladidlo. Může způsobovat závratě, bolesti hlavy, vyrážky nebo poruchy chování u dětí. Obsahuje aminokyselinu fenylalanin, která může být nebezpečná pro osoby s metabolickou poruchou fenylketonurií. Není vhodný pro těhotné a kojící ženy, protože se rozkládá na škodlivý metanol a má prokázané karcinogenní účinky.

Želatina bývá častou součástí potravinových doplňků – nejčastěji bývá z živočišných zdrojů, a jelikož víme, jakým způsobem jsou dnes hospodářská zvířata chována, dal bych rozhodně přednost kapslím vyráběným z derivátů celulózy.

  • Barviva

Nejčastějšími barvivy používanými v tabletkách jsou umělá barviva schválená pro potraviny a léčivé přípravky. Mezi ně patří například:

Tartrazin (E102): Toto žluté barvivo se často používá v léčivech a potravinách. Zdravotní rizika zahrnují možné alergické reakce, zejména u lidí s citlivostí na aspirin.

Žluť SY, Sunset Yellow (E110): Toto oranžové barvivo může být také spojeno s alergickými reakcemi a hyperaktivitou u některých dětí.

Azorubin (E122): Toto červené barvivo bylo spojeno s alergickými reakcemi u některých lidí, nedoporučuje se u dětí.

Brilantní modř FCF​(E133): Toto modré barvivo je výraznější ve svém zdravotním profilu a může být spojeno s některými zdravotními problémy (acióza, pokles krevního tlaku. alergické reakce).

Chinolinová žluť (E104): Další žluté barvivo, které může být spojeno s alergiemi a hyperaktivitou u některých jedinců.

Zdravotní rizika spojená s těmito barvivy mohou zahrnovat alergické reakce, hyperaktivitu u dětí, poruchy chování, migrény a další nežádoucí účinky. 



EKOLOGICKÁ STRÁNKA U DOPLŇKŮ STRAVY


Ekologická ani etická stránka by neměla být v dnešní době opomíjena. Orientovat se v této oblasti vám pomohou označení certifikace jako je BIO, Fairtrade nebo použití recyklovatelných obalů. Můžete také zvolit větší balení za výhodnější cenu (pokud užíváte doplněk dlouhodobě) nebo udělat společnou objednávku s přáteli (méně obalu, méně odpadu, méně dopravy).

Ekologická stránka výroby potravních doplňků zahrnuje zohlednění udržitelných zdrojů surovin, využití energeticky účinných výrobních procesů, minimalizaci obalového materiálu a optimalizaci dopravy a distribuce. Spolupráce s certifikovanými ekologickými organizacemi a dodavateli může podpořit snahy o ekologickou výrobu a přispět k celkové redukci environmentálního zatížení.



ZÁVĚREM


Pokud se stravujete perfektně vyváženým jídelníčkem, měli byste do svých těl dostat vše, co je pro správný metabolismus a zdraví dostačující. Otázka, co je to perfektně vyvážený jídelníček však není tak jednoduchá a existují obrovské individuální rozdíly mezi jednotlivými lidmi. Na světě je celá řada různých skupin obyvatel (alternativně se stravující, vegani, vegetariáni, osoby se zvýšenou fyzickou a psychickou zátěží), kterým se doplňování vitaminů, minerálů a stopových prvků rozhodně vyplatí. Výživové doplňky však berte opravdu jen jako doplnění stravy, nikdy by ji neměly nahradit! Pokud i přesto, že se budete řídit našimi doporučeními a stále budou přetrvávat vaše zdravotní potíže, konzultujte svůj stav se zdravotnickým odborníkem. Neschopnost těla vstřebat dostatek vitamínů a minerálů může být dán i onemocněním, poškozením střev a dalších orgánů.



ZPRACOVAL


Mgr. DAVID ČECH

specialista na výživu a prevenci


POZNÁMKA

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.​


ODKAZY 

Při zpracovávání textů a grafické stránky článků byly využity podklady z odborné literatury a internetu. Odkazy a zdroje zašleme na vyžádání na mail. Převzaté obrázky byly graficky upraveny pro potřeby tohoto webu. Infografiky a kreslené obrázky podléhají autorským právům.